Co-productie: muziek, gulp en meer

Een uitvaart maak je als uitvaartleider en uitvaartspreker samen. Ja, ik ben vooral in beeld. Ik open, hou verhalen, kondig sprekers en muziek aan en zorg dat muziek & beeldmateriaal aangeleverd zijn. Het maakt dat je als uitvaartspreker nogal in the picture bent.

Dat is echter maar het halve verhaal. Backstage is er heel wat geregeld en paraat. De uitvaartleider heeft alles wat nodig is voor de dienst. Hij of zij is de eerste die bij jou thuiskomt, regelt de  formaliteiten, je kiest samen de kist, de bloemen, prikt datum en tijd, bespreekt de facilitering qua catering, bloemen en nog veel meer. Dit alles voordat ook maar in woord gezegd of 1 noot van een muziekstuk geklonken heeft. Hij of zij zorgt dat bij de start van de dienst alles op z’n plek staat. Dan pas beginnen we. Samen met het personeel van crematorium en begraafplaats: zij zorgen voor de gastvrijheid en dat muziek en beeldmateriaal op tijd ingestart en afgespeeld worden.

En … in dat samenspel is er ook een oogje op mij. Vorig jaar kwam een dame van het crematoriumpersoneel naar mij toe: “Zal ik je even helpen aankleden? Je kraag zit dubbel, je gulp staat open en je zakdoek hangt uit je broekzak”. Dankjewel!

Ik kan niet zonder hen. Het is echt een co-productie om de uitvaart goed te laten verlopen.

(foto is afkomstig van het Haagse circustheatergezelschap WirWar)

 

Naar het overzicht