Woorden en Beelden

Luisteren, lezen, kijken. Wat ik hoor en zie, wat ik meemaak met mensen of 'gewoon buiten' inspireert mij enorm. Zoiets maakt een aandrang in mij los om dat in letters of beelden te verwoorden. Rondom het thema leven & sterven wil ik die 'vertalingen' met u delen. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om beschrijvingen van de uitvaarten die ik doe. Het zijn meer algemene schetsen of bijzondere ontdekkingen die ik voor het voetlicht haal. Het geeft je als lezer tegelijkertijd de gelegenheid om mij wat meer te leren kennen.

Blogs

De rauwe, stille waarheid van ‘the day after’

Geschreven op

Een afscheidsdienst bij begrafenis of crematie is veelal een piekmoment. Een climax. Je werkt met elkaar naar een moment van afscheid toe. Na de klap van de dood, de tranen van schrik en verdriet begint vaak het verhalen vertellen. Lees meer »

Zing!

Geschreven op

Zingen op een uitvaart? Dat maak ik doorgaans alleen mee bij een kerkelijke uitvaart. Samenzang is in het protestantse kerkelijk leven een gegeven en ook een manier om uit te spreken (nee, uit te zingen!) wat er in je leeft. Dat doe je samen en voor Gods aangezicht. Lees meer »

Why not? 2x!

Geschreven op

Van een bedreiging een kans maken – zo las ik hoe een groepje buurtbewoners omging met de uitvaart van een buurvrouw. Ze was geliefd, je leefde samen in de wijk, kwam elkaar tegen, dronk samen koffie en deelde lief & leed. Plots was het stil, de gordijnen bleven dicht. Z Lees meer »

Houd opa niet tegen

Geschreven op

Wat kan het verleidelijk zijn een pasgeworden weduwnaar te pamperen of te bemoederen. Opa was al licht dementerend en stond wankel op de benen. De stok was zijn beste maat om rechtop te blijven staan. Zijn vrouw was zijn beste maat om van dag tot dag te leven. Lees meer »

Koud

Geschreven op

Buiten vriest het -7 graden. Binnen zit ik op de bank naast een oude vriend. Twee weken geleden verloor hij zijn plots zijn vrouw. De tranen rollen over zijn wangen. “De gedachte alleen al dat zij koud in de kist diep in de grond ligt…”. Hij d Lees meer »

Samenvatting

Geschreven op

Op 6 januari was de uitvaart van emeritus-bisschop Harrie Smeets in de Sint Christoffel kathedraal van Roermond. Hij overleed op 63-jarige leeftijd als gevolg van een hersentumor die 2 jaar geleden ontdekt werd. Hij kon hierdoor minder dan 5 jaar bisschop zijn. Lees meer »

Klein geluk

Geschreven op

Ernstig ziek en gesnoeid in zijn energie. Van bed naar stoel of naar het balkon of naar het toilet – de motor van zijn lichaam verbruikte op die korte stukjes alle brandstof. Het was letterlijk adembenemend voor hem. “ Lees meer »

Wat ben jij duur

Geschreven op

“Wow, Jan-Martin! Kost jij €575??” Ja. “Zo duur?!” Ja. Maar hoezo, duur? Ik betaal er ook gewoon belasting over en maak mijn kosten – dan blijft er netto ongeveer de helft over. En het is ook mijn brood en baan. “Oh..”. En bedenk: ik ben goedkoper dan een luxe kist! (en je hebt waa Lees meer »

Feest van herkenning

Geschreven op

Daar sta je dan, als uitvaartspreker naast het graf. Ik had net de laatste woorden uitgesproken, de kist was net met touwen gedaald in het graf. Het moment van afscheid is daar. De familie staat het dichtst bij het graf, de weduwe in een rolstoel in hun midden, de 2 zonen... Lees meer »

Liever niet

Geschreven op

“Hoe sprak hij/zij over zijn of haar jeugd? Was het een warm nest?” – het is vaak een van de vragen die ik op tafel leg in het voorgesprek. Binnen een paar seconden ontvouwt zich het beeld van hoe iemands leven begonnen is, én wat daarmee vaak ook bepalend is geweest voor... Lees meer »