Jonge jongens (en meisjes)

De dood, uitvaart – we associëren het toch vaak met mensen van oudere leeftijd. Dat gold lange tijd ook voor degenen die in de uitvaart werkten. Ik ken weinig leerlingen op de middelbare school die dan al zeggen: “Ik wil in de uitvaart werken!”. Er zijn vrolijker beroepen…

De laatste jaren die ik – met vreugde – veel meer jonge mensen. Ja, ook als uitvaartverzorger, al zijn dat vaak al dertigers. Écht jonkies zie ik steeds meer bij de dragers en in de catering. Studenten, soms nog scholieren. Trek ze een net uniform aan: jas, blouse, stropdas of shawltje, gepoetste schoenen – keurig netjes. Ook in de omgangsvormen op een doodserieus moment als bij een uitvaart. Dienstig voeren ze hun taak uit. Of dat nu om het dragen en laten dalen van de kist aan touwen is. Of koffie & cateringwaar serverend na afloop van de uitvaart. Een uitstekende leerschool in dienstbetoon en omgangsvormen! Ik geniet ervan als ik ze bezig zie. Al zie ik soms ook nog wel de smartphone en de speelse springerigheid op onbewaakte momenten – maar gun hen hun groei-ervaring ook hierin!

 

(bronvermelding afbeelding: www.ouderscentraal.nl)

Naar het overzicht