Onverwachte creatieve ontmoetingen

Voor het eerst stond ik met Getijde 119 op een uitvaartbeurs. Mensen komen kijken, rondneuzen. Wat zoeken ze er? Hier en daar knopen zij met mij (of andersom) gesprekjes aan. Verhalen komen los, soms persoonlijke omstandigheden.

Het was geen gewone beurs. Het was een beetje een thuiswedstrijd, want lekker lokaal in de Overbetuwe:  waar ik ook bijna 10 jaar gewoond en gewerkt heb. Bekend terrein dus. Kleinschalig maar vooral ook heel creatief. Geen sfeer van oude mannen in plechtige zwarte pakken, dito kille gegraveerde stenen of fantasieloze grafkisten.

Integendeel. Creativiteit, betrokken mensen en vooral veel kleur en herkenbaarheid. Niks geen afstandelijke sfeer. Gelukkig ook geen opdringerige kaartjesuitdelende commerciële mannen. Wel dingen die ik niet eerder had opgemerkt.

Wat wel? Allemaal mensen uit de buurt:

  • ·        Een uitvaartzangeres Machabelle: iemand die live zingt, dat is persoonlijker dan een cd-tje (www.machabelle.nl).
  • ·        Samen als laatste groet de kist maken voor je overleden geliefde. Aan de slag met je handen, iets moois kunnen maken voor een dierbare en daar samen troost (en trots!) in vinden. Titus Meijer doet het (www.samendekistmaken.nl).
  • ·        Wel eens gedacht aan fotografie rondom de uitvaart? Op deze beurs was er een kleine fototentoonstelling van Boukje Canaan, Els Hogervorst en Jasmijn van Lin Duterloo, onder de titel "Gelukkig hebben wij de foto’s nog”. Geen ongemakkelijke foto’s, juist heel intiem en dierbaar! Foto’s met een verhaal: www.afscheidsfotograaf.nl,www.jasmijninbeeld.nl en www.afscheidinbeeld.nl.

Een kleine greep uit de creativiteit op een bijzondere uitvaartbeurs. Deze beurs vond plaats op zaterdag 15 november 2014, georganiseerd door Passant Uitvaartzorg – doet uitvaarten in de Betuwe en Renkum/Wageningen.

Naar het overzicht