Woorden en Beelden

Luisteren, lezen, kijken. Wat ik hoor en zie, wat ik meemaak met mensen of 'gewoon buiten' inspireert mij enorm. Zoiets maakt een aandrang in mij los om dat in letters of beelden te verwoorden. Rondom het thema leven & sterven wil ik die 'vertalingen' met u delen. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om beschrijvingen van de uitvaarten die ik doe. Het zijn meer algemene schetsen of bijzondere ontdekkingen die ik voor het voetlicht haal. Het geeft je als lezer tegelijkertijd de gelegenheid om mij wat meer te leren kennen.

Blogs

Zalig! (een reclameblokje)

Geschreven op

Mag ik even reclame maken? Want het was er hartverwarmend mooi en goed. De vriendelijke ontvangst en bediening, de gastvrijheid, de professionaliteit, het nieuwe dat het oude laat schitteren, het oude dat het nieuwe cachet geeft. Lees meer »

De uitvaartspreker die luistert

Geschreven op

De uitvaartspreker die luistert. Dat is wie ik ben in 4 woorden. Zo werk ik. Want zo ben ik. Twee oren en 1 mond. Laatst las ik over de Regel van Benedictus. Sint Benedictus was een monnik die bijna 1500 jaar geleden leefde en diverse kloosters stichtte. Lees meer »

Oma in de oren

Geschreven op

“Loslaten is anders vasthouden”, is een bekende spreuk die in de uitvaart nog weleens valt. Hoe hou je een dierbare op een andere manier vast? Het dragen van een sieraad van die persoon, as van de overledene in een kettinkje, ring of getatoeëerd. In h Lees meer »

Taal is meer dan taal

Geschreven op

“Hoe is jouw Engels?”. De uitvaartverzorger valt aan de telefoon meteen met de deur in huis. De vraag overvalt me. Stamelend probeer ik te antwoorden, terwijl ik onderwijl naar het antwoord zoek. Van binnen voel ik een vreemd soort angst opdoemen. Ik Lees meer »

Kinderlogica

Geschreven op

"Hoe oud ben jij?" - Een klein kind vraagt het aan zijn tante. "81", antwoordt zij. Het kind kijkt verschrikt op: "Ben jij al dood geweest?" "Hoezo?" "Mijn oma ging dood toen zij 79 was!". Prachtig, zo feitelijk en logisch als kinderen conclusies kunnen trekken. Lees meer »

Doodse stilte?

Geschreven op

Schokkend vond ik het. De deuren van de aula gingen open. Uit de luidsprekers klonk het bekende "Amazing grace". Ik zag de tranen over de wangen van het gezin op de eerste rij rollen. Dit muziekstuk had een speciale betekenis in het leven van hun overleden dochter - daaro... Lees meer »

Onsterfelijk

Geschreven op

Hoe maak je jezelf onsterfelijk? Door grootse prestaties die ergens genoteerd staan? Door het aantal likes, hartjes, volgers of kliks die je digitaal ontvangt? Door opgenomen te worden in de geschiedenisboeken? Ons geheugen vergaat snel, het digitale geheugen nog rapper. Lees meer »

Pumps aan de kapstok

Geschreven op

Als ik bij mensen binnen kom om samen een uitvaart voor te bereiden zoek ik naar de kapstok. Nee, niet letterlijk. Want ik hou mijn colbertje aan – je zorgt altijd dat je er voorkomend blijft uitzien. Ik zoek naar kapstokken om het verhaal over iemands leven te kunnen ver... Lees meer »

Aan de paal

Geschreven op

Op vakantie het Griekse eiland Zakynthos. We wandelen er veel. In de kleinere dorpjes wordt menige houten electriciteitspaal of dito straatlantaarn volgeniet met bekendmakingen van overlijdens. Het is de meest snelle manier van communicatie. Lees meer »

Kwijt

Geschreven op

Moederdag. Opeens ontdekte ik het: ik ben de stem van mijn moeder kwijt. Geen idee meer hoe die geklonken heeft. Het is ook al meer dan 30 jaar geleden dat zij overleden is. Beelden van haar ziek- en sterfbed zie ik nog wel voor ogen. Lees meer »