Woorden en Beelden

Luisteren, lezen, kijken. Wat ik hoor en zie, wat ik meemaak met mensen of 'gewoon buiten' inspireert mij enorm. Zoiets maakt een aandrang in mij los om dat in letters of beelden te verwoorden. Rondom het thema leven & sterven wil ik die 'vertalingen' met u delen. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om beschrijvingen van de uitvaarten die ik doe. Het zijn meer algemene schetsen of bijzondere ontdekkingen die ik voor het voetlicht haal. Het geeft je als lezer tegelijkertijd de gelegenheid om mij wat meer te leren kennen.

Blogs

Wake up call

Geschreven op

Mij bekruipt weleens het gevoel dat ik te weinig geniet in het leven. Wanneer prikken die gedachten in mijn ziel? Dat komt vooral door de serie foto’s die ik in uitvaartdiensten voorbij zie komen. Foto’s van vakanties, vissen aan de waterkant, toostend een glas in de hand... Lees meer »

Reclameblokje: Ik luister liever (naar Tafelgesprekken)

Geschreven op

Eerlijk? Ik ben geen spelletjesmens. Omdat het sommige mensen bloedfanatiek maakt om te winnen. Dan is voor mij de lol er snel af. Ik hou niet van competitie met winnen en verliezen. Ik luister liever. Daarom ben ik een fan van het spel Tafelgesprekken. Lees meer »

Co-productie: muziek, gulp en meer

Geschreven op

Een uitvaart maak je als uitvaartleider en uitvaartspreker samen. Ja, ik ben vooral in beeld. Ik open, hou verhalen, kondig sprekers en muziek aan en zorg dat muziek & beeldmateriaal aangeleverd zijn. Het maakt dat je als uitvaartspreker nogal in the picture bent. Lees meer »

Een toekomst voorbij

Geschreven op

Ongewild krijg ik oorlogsbeelden onder ogen. Een vriend uit oorlogsgebied stuurde ze mij. Te laat – dit had ik niet moeten kijken vlak voor het slapengaan. Ze bleven branden op mijn netvlies. Videobeelden van geblinddoekte mannen die in een diep gat worden gegooid en daar... Lees meer »

Spruitjeslucht?

Geschreven op

De meeste mensen voor wie je de uitvaart mag verzorgen zijn uit de generatie die de oorlog hebben meegemaakt of met beide benen in de wederopbouw stonden. Een andere tijd. Het heeft mensen gevormd, dat merk je. “Wie is je vader, wie is je moeder?”, Lees meer »

Warm of koud

Geschreven op

Even bloedserieus. Het gaat om twee uitersten. Waarbij het ene uiterste een warm bad is en het andere uiterste erger dan een koude douche. De warmte is voelbaar. Het hoort wat knus en kneuterig aan, maar toch. Lees meer »

Laatste levensfase

Geschreven op

Ik bel aan, de deur gaat open. Op dat moment begint de kennismaking al. Niet alleen met de nabestaanden, ook met een huis dat spreekt. Je komt binnen en krijgt meteen een serie indrukken. Wat ik hoor, merk of zie schrijf ik ook op. Lees meer »

De waarde van de dood

Geschreven op

Op weg naar een afspraak luisterde ik naar een radioprogramma over de dood. Waar sommige mensen die met angst tegemoet zien, sprak de geïnterviewde met een enorme mildheid over het dood. Of eigenlijk: over het leven met de dood. Lees meer »

Uitstekende hitparade

Geschreven op

Ja, er is een uitvaartmuziek top 10 en top 100. Natuurlijk “Mag ik dan bij jou” (Claudia de Breij), “The Rose” van Bette Midler, “Afscheid nemen bestaat niet” (Marco Borsato) en ga zo maar door. Niet te vergeten “Time to say goodbye” van Andrea Bocelli & Sarah Brightman. “Kan dat wel? I Lees meer »

Gewone mensjes

Geschreven op

Ze zijn onbekend. Niet op tv. Komen niet voorbij op social media. Influencers? No way! Zelden komen ze in beeld bij het grote publiek. Anoniem, voor mij onbekend, maken ze hun loopje voor een laatste groet bij de kist. Een familielid, buurman, clubgenoot, vriend. Lees meer »