Woorden en Beelden

Luisteren, lezen, kijken. Wat ik hoor en zie, wat ik meemaak met mensen of 'gewoon buiten' inspireert mij enorm. Zoiets maakt een aandrang in mij los om dat in letters of beelden te verwoorden. Rondom het thema leven & sterven wil ik die 'vertalingen' met u delen. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om beschrijvingen van de uitvaarten die ik doe. Het zijn meer algemene schetsen of bijzondere ontdekkingen die ik voor het voetlicht haal. Het geeft je als lezer tegelijkertijd de gelegenheid om mij wat meer te leren kennen.

Blogs

Weersomslag

Geschreven op

"Dit is onze opa! Mogen we mee duwen?”. De 2 kleine meiden bedoelden het begeleiden van de kist. "Tuurlijk!”. Vasthouden, meelopen. Hun paardestaarten gaan alle kanten op. "Dit is onze opa, hé”, zeggen ze nog een keer trots. Opa, o Lees meer »

De glans is er af

Geschreven op

Waar komt glans eigenlijk vandaan? Het is dat spiegelende, schitterende, fonkelende dat ‘terug’ komt. Er gebeurt iets, letterlijk en figuurlijk, in het licht tussen jou en het glanzende voorwerp. Het trekt je oog, het leeft, raakt je hart. Glans doet iets. Het Lees meer »

Onverwachte creatieve ontmoetingen

Geschreven op

Voor het eerst stond ik met Getijde 119 op een uitvaartbeurs. Mensen komen kijken, rondneuzen. Wat zoeken ze er? Hier en daar knopen zij met mij (of andersom) gesprekjes aan. Verhalen komen los, soms persoonlijke omstandigheden. Het was geen gewone beurs. Lees meer »

Online overlijden

Geschreven op

Digitaal zijn veel mensen springlevend. Google op je naam en je vindt de sporen van je leven terug. Met sommige ben je blij, met andere minder. Hoe ben je actief geweest op internet, Facebook en andere social media? Lees meer »

Niet anoniem: Aller(??)zielen

Geschreven op

De week voor Allerzielen. KRO/RKK pakken groots uit op alle media en met herdenkingskapelletjes en -momenten. Ook bij de bushaltes zie ik manshoge reclames met bekende Nederlanders: "Voor wie steek jij een kaarsje op?” (www.odeaandedoden.kro.nl). Mooi – dierbaren gedenken. Een Lees meer »

Wanneer sterven?

Geschreven op

Over onze eigen dood praten we misschien niet zo makkelijk. Over die van anderen is het eenvoudiger. Zie de opgetekende gesprekjes, zoals die verschenen op de achterpagina van Trouw. Lees meer »

Welkom?

Geschreven op

Ik loop een begraafplaats op. In mijn rechterooghoek zie ik een steen. De staande grafsteen staat alleen, direct aan het begin van de begraafplaats. Pas een eindje verderop doemen de grote getallen op. De tekst is in een halve cirkel geschreven en valt mij daarop op. Lees meer »

Tot ziens?

Geschreven op

Ik vergis me weleens. Dan ontglipt het aan mijn mond, rolt het over mijn lippen: "Tot ziens”. Woorden bij het afscheid na een uitvaart. Na de plechtigheid zelf valt er een bepaalde ontspanning over de mensen. Hét moment is geweest, we hebben het samen doorgemaakt. Af Lees meer »

Waarom maken we foto's?

Geschreven op

"Foto!”, schiet er in mijn gedachten. "Nu, meteen”. Ik zie zoiets bijzonders, dat wil en moet ik vasthouden. Ik pak mijn mobiel en neem diverse foto’s. Gelukt. Vastgelegd: een punt, een beeld, een moment in de tijd die je wilt blijven herinneren. Ik wi Lees meer »

Verhaaltjes

Geschreven op

Na afloop van een uitvaart komt een man naar mij toe. "Doe jij verhaaltje voor de DELA?”, vraagt hij. Hoe leg ik dit uit? Ja en nee. Ja, ik werk samen met de DELA in het samen zorg dragen voor een goed afscheid. Z Lees meer »