Woorden en Beelden

Luisteren, lezen, kijken. Wat ik hoor en zie, wat ik meemaak met mensen of 'gewoon buiten' inspireert mij enorm. Zoiets maakt een aandrang in mij los om dat in letters of beelden te verwoorden. Rondom het thema leven & sterven wil ik die 'vertalingen' met u delen. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om beschrijvingen van de uitvaarten die ik doe. Het zijn meer algemene schetsen of bijzondere ontdekkingen die ik voor het voetlicht haal. Het geeft je als lezer tegelijkertijd de gelegenheid om mij wat meer te leren kennen.

Blogs

Het oog wil ook wat

Geschreven op

Over kerkgebouwen durf ik te stellen: roomsen geloven met de ogen open, protestanten doen dat doorgaans met de ogen dicht. Niet voor niets zijn RK kerken vaak kunstig ontworpen gebouwen waarin het samenspel van inrichting, gebrandschilderde ramen, lichtval, akoestiek en v... Lees meer »

Tips

Geschreven op

Zo leer je nog eens wat. Dat is het voorrecht van mijn beroep als uitvaartspreker. Luisteren naar verhalen uit en over iemands leven. Over het vroeger was. Op de papier- of rubberfabriek of als een meisje ‘in betrekking ging’. Stoppen met werken als een meisje ging trouwen. Bij Lees meer »

Verrassend begin (een cadeautje)

Geschreven op

Verschrikt keek ik even op. Op de powerpoint verscheen iets dat ik niet eerder gezien had. Het was de startfoto van de serie. Kijkend door het leesgedeelte van mijn bril was het een vage vlek met vreemde vormen. Lees meer »

Geschiedenis schrijven

Geschreven op

Het besef van een feit slaat opeens toe. Je weet het en toch… Na de begeleiding van honderden uitvaarten merk ik nog steeds geen sleur of verveling. Elk mens is anders. Elk mens heeft een ander verhaal en een heel eigen context. Ieder mens is uniek. I Lees meer »

In ere houden ondanks (dankzij?) corona

Geschreven op

Iedereen heeft er mee te maken – er zijn nauwelijks Israëli’s die in een van de oorlogen niet een familielid, vriend of bataljonskameraad verloren zijn. Op Mount Herzl in Jeruzalem liggen hun oorlogsgraven. Elk jaar op 27-28 april is het Yom Hazikaron, Memorial Day. Op d Lees meer »

Eigenwijst

Geschreven op

Een uitvaart is maatwerk. Ik ben wat minder een liefhebber van standaardverhaaltjes en -gedichtjes. Geen uitvaart is dan ook gelijk. Maar één woordje moet ik toch in bijna 75% van de gevallen aanhalen: “Hij/zij was eigenwijs!”. Nou, kom maar op met je verhalen! En ze Lees meer »

Ik hou niet van…

Geschreven op

“De dood hoort bij het leven” – het is een hele feitelijke constatering. Klopt, het is waar. Normaal gesproken houdt dat eindpunt ons niet bezig, het leven wordt immers geleefd. Vaak alsof er geen einde is. De dood is zeker voor veel kinderen een onvoorstelbaar iets. Hoogu Lees meer »

In beeld (deel 2): echter?!

Geschreven op

Een klein kijkje achter mijn schermen. Ja, ik google ook weleens op namen van mensen die in de uitvaart op mijn pad komen. Dan type je de naam van een overledene in òf een van de tafelgenoten die je in het voorgesprek ontmoet. Dat kan een grappig effect hebben. Lees meer »

In beeld (deel 1): groter!

Geschreven op

Daar staat hij op de achterwand geprojecteerd. Groot. Enorm groot. Een prachtig portret van de overledene zittend op een bankje, een royale lach. Scherp in beeld gebracht, details van het pigment op zijn hoofdhuid zijn zichtbaar. Lees meer »

In de staart

Geschreven op

Meestal loop je als uitvaartspreker in de rouwstoet vooraan. Nog voor de kist, samen met de uitvaartverzorger en de geüniformeerde functionaris (soms nog met pet en lange, statige jas). Dan de kist en daar weer achter de familie en de rest van het gevolg. Lees meer »