Luisteren, lezen, kijken. Wat ik hoor en zie, wat ik meemaak met mensen of 'gewoon buiten' inspireert mij enorm. Zoiets maakt een aandrang in mij los om dat in letters of beelden te verwoorden. Rondom het thema leven & sterven wil ik die 'vertalingen' met u delen. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om beschrijvingen van de uitvaarten die ik doe. Het zijn meer algemene schetsen of bijzondere ontdekkingen die ik voor het voetlicht haal. Het geeft je als lezer tegelijkertijd de gelegenheid om mij wat meer te leren kennen.
Deze manier van bekendmaking is aanzienlijk voordeliger dan een advertentie in de krant of het drukken van rouwkaarten. Op vakantie in Griekenland kwam ik ze op diverse plekken weer tegen: de houten palen van de stroomvoorziening met daarop de ‘rouwadvertentie’. Naa Lees meer »
Voor een vrij beroep als de mijne bestaan vele namen. Een kleine greep: ritueelbegeleider, uitvaartspreker, funerair spreker, woorddienstbegeleider. Dat zijn min of meer de officiële benamingen. Wat platter wordt het bij: ceremoniemeester, praatjesmaker, verdrietmanager. Lees meer »
“Word je nooit zat van de uitvaart top 10?” – dat is zo’n vraag op een verjaardagsfeestje of in een vriendschappelijke ontmoeting. Mensen vinden dat je toch wel een vreemd beroep hebt en bevragen je dan graag. “Dat je Lees meer »
Dat werk van mij: waarom doe ik wat ik doe wat brengt mij ertoe woorden te spreken over dode mensen tot nabestaanden die troost en hoop wensen over Jezus Christus, over God wat bracht mij tot (beter gezegd: wat is het mooie aan) dat rare beroep en die vreemde combi-baan: Lees meer »
De overledene had het zelf besteld. Ze moest en zou dit meegeven op haar uitvaart. Als een presentje c.q. bedankje aan de aanwezigen. Met een kwinkslag zou men de aula verlaten, met een glimlach om de haar zo kenmerkende humor. Ja, je leest het goed. Lees meer »
Al ruim 12 jaar ga ik als uitvaartspreker voor in uitvaarten. Wekelijks begeleid ik 2-3 soms 4-5 uitvaarten. “Is dat geen lopende band werk? Je kan zeker bepaalde verhalen wel hergebruiken..”, hoor ik weleens. Nee dus. Nooit. Elk mens is uniek en elke uitvaart is uniek. Ik Lees meer »
De meeste mensen deugen – het boek van Rutger Bregman met deze titel was in 2019 een beststeller. En deed veel stof opwaaien. Want: is dit waar? Wie teveel de krant openslaat of de media volgt kan moedeloos worden van zoveel ondeugd en erger. J Lees meer »
Het is maar net hoe je het bekijkt. Een jongen van 18 jaar komt plots te overlijden – wat zeg je dan tegen zijn moeder? “Hij is te jong gestorven”? Een moeder maakte bezwaar tegen deze eenzijdige benadering. Verrassend, ook voor mij, antwoordde zij: “Hij Lees meer »
Zo staat het dan in mijn aantekeningen bij een uitvaart: de afkorting OVWG. Dat staat voor het bidden van het Onze Vader en Wees Gegroet, een katholiek gebed. Ik vind het mooi om te mogen bidden. In de aankondiging zeg ik er meestal bij dat degenen die dat hardop mee will... Lees meer »
Gehoord in een vraaggesprek op de radio. Het ging over de vermissing van een persoon. Iemand die nooit is teruggekomen of gevonden. Is hij of zij overleden? Je weet het niet, hoop en onzekerheid blijven elke dag knagen. Lees meer »