Woorden en Beelden

Luisteren, lezen, kijken. Wat ik hoor en zie, wat ik meemaak met mensen of 'gewoon buiten' inspireert mij enorm. Zoiets maakt een aandrang in mij los om dat in letters of beelden te verwoorden. Rondom het thema leven & sterven wil ik die 'vertalingen' met u delen. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om beschrijvingen van de uitvaarten die ik doe. Het zijn meer algemene schetsen of bijzondere ontdekkingen die ik voor het voetlicht haal. Het geeft je als lezer tegelijkertijd de gelegenheid om mij wat meer te leren kennen.

Blogs

Samenvatting

Geschreven op

Op 6 januari was de uitvaart van emeritus-bisschop Harrie Smeets in de Sint Christoffel kathedraal van Roermond. Hij overleed op 63-jarige leeftijd als gevolg van een hersentumor die 2 jaar geleden ontdekt werd. Hij kon hierdoor minder dan 5 jaar bisschop zijn. Lees meer »

Klein geluk

Geschreven op

Ernstig ziek en gesnoeid in zijn energie. Van bed naar stoel of naar het balkon of naar het toilet – de motor van zijn lichaam verbruikte op die korte stukjes alle brandstof. Het was letterlijk adembenemend voor hem. “ Lees meer »

Wat ben jij duur

Geschreven op

“Wow, Jan-Martin! Kost jij €575??” Ja. “Zo duur?!” Ja. Maar hoezo, duur? Ik betaal er ook gewoon belasting over en maak mijn kosten – dan blijft er netto ongeveer de helft over. En het is ook mijn brood en baan. “Oh..”. En bedenk: ik ben goedkoper dan een luxe kist! (en je hebt waa Lees meer »

Feest van herkenning

Geschreven op

Daar sta je dan, als uitvaartspreker naast het graf. Ik had net de laatste woorden uitgesproken, de kist was net met touwen gedaald in het graf. Het moment van afscheid is daar. De familie staat het dichtst bij het graf, de weduwe in een rolstoel in hun midden, de 2 zonen... Lees meer »

Liever niet

Geschreven op

“Hoe sprak hij/zij over zijn of haar jeugd? Was het een warm nest?” – het is vaak een van de vragen die ik op tafel leg in het voorgesprek. Binnen een paar seconden ontvouwt zich het beeld van hoe iemands leven begonnen is, én wat daarmee vaak ook bepalend is geweest voor... Lees meer »

Ware liefde

Geschreven op

Een aantal jaren geleden was “Mag ik dan bij jou” van Claudia de Breij een uitvaarthit (https://www.youtube.com/watch?v=o5uvsEs79hM). Bij veel uitvaarten kwam je dit muziekstuk tegen, de frequentie is de laatste jaren minder. Toc Lees meer »

Jonge jongens (en meisjes)

Geschreven op

De dood, uitvaart – we associëren het toch vaak met mensen van oudere leeftijd. Dat gold lange tijd ook voor degenen die in de uitvaart werkten. Ik ken weinig leerlingen op de middelbare school die dan al zeggen: “Ik wil in de uitvaart werken!”. Er zij Lees meer »

Passend applaus

Geschreven op

’s Lands wijs, ’s lands eer. En zo geldt ook dat elke club zo z’n eigen rituelen heeft. Om elkaar eer te betonen bij een overwinning. Nu is jeu de boules volgens mij geen sport waarbij je na een score elkaar uitbundig jubelend bespringt van vreugde. De fe Lees meer »

Daarvoor ben je buren

Geschreven op

Gelukkig maar dat de rollen omgedraaid mochten worden! Ik werd zo blij van deze medemenselijkheid. Zij noemden zich Team Agnes. Hartelijk helpende handen rondom een buurvrouw in haar laatste levensfase. Ontroerend. Lees meer »

Overval

Geschreven op

Ik zit in een kerk. Er is een herdenkingsdienst voor de overledenen van afgelopen jaar. Drie personen worden uitgebreid herdacht met speciale bijdragen. Dan is er een gezamenlijk moment. In een grote kring gaan we in de kerk staan. Lees meer »