Woorden en Beelden

Luisteren, lezen, kijken. Wat ik hoor en zie, wat ik meemaak met mensen of 'gewoon buiten' inspireert mij enorm. Zoiets maakt een aandrang in mij los om dat in letters of beelden te verwoorden. Rondom het thema leven & sterven wil ik die 'vertalingen' met u delen. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om beschrijvingen van de uitvaarten die ik doe. Het zijn meer algemene schetsen of bijzondere ontdekkingen die ik voor het voetlicht haal. Het geeft je als lezer tegelijkertijd de gelegenheid om mij wat meer te leren kennen.

Blogs

Rozen bij Stolpersteine

Geschreven op

Ik doe het nooit, nu wel: een column opnemen die Henk Donkers op 27 januari 2020 schreef voor de website van de Burgemeesterswijk in Arnhem (www.bwarnhem.nl). Waarom? Deze column ontroerde mij. Ik ken de plaats, ik heb er 8 jaar gewoond. De titel van Henk’s column is: R Lees meer »

Edel voorbeeld

Geschreven op

Het is een bijzondere gewaarwording: een rouwend groepje konikpaarden rondom een gestorven kuddegenoot. Ze staan stil. Enkele dagen, soms weken, bezoeken ze het dode dier. Ze kijken, staan er gewoon te staan, ‘tasten’ hun groepslid af. In Lees meer »

Leve de zorg!

Geschreven op

Zo tegen het einde van een voorbereidingsgesprek, als we de afscheidsdienst zo ongeveer in de steigers hebben gezet, stel ik ook altijd de vraag: “Wil je nog mensen in het bijzonder bedanken? Bij voorbeeld mensen die op een bijzondere manier zorg hebben gedragen of nabij... Lees meer »

Anders leven

Geschreven op

Zou het zo werken? Wie de dood in de ogen heeft gekeken leeft anders. Bewuster? Mensen die een bijna-dood ervaring hebben, zwaar ziek of burnout zijn geweest verhalen wel over het stil gezet zijn bij de essenties van het leven. Lees meer »

Bij Maria op het hart geprikt

Geschreven op

Ik werd er stil van. Ik was een Mariakapelletje binnengestapt. Devote plek, stil. Met gepaste nieuwsgierigheid en verwondering kijk ik rond. Aan weerszijden van de Maria-icoon zie ik foto’s op twee prikborden geprikt. Mijn ogen glijden van de een naar de ander. S Lees meer »

Koningsakker in Arnhem geopend

Geschreven op

Ze vallen meteen op in het groen-groen-knollenland: deze 2 Duitse zusters-trappistinnen die musiceren tijdens de opening van Natuurbegraafplaats Koningsakker (Arnhem). Op 30 augustus presenteerden de trappistinnen van de naastgelegen Abdij Koningsoord deze begraafplaats. Lees meer »

Bovengronds (bis)

Geschreven op

Daar ligt zij. Het hout met haar naam oogt nog vers. Zij staat nog helder op mijn netvlies toen ik haar sprak, een paar weken voor haar overlijden. In de hoek van de bank, haar zus, dochters en haar man rondom. Lees meer »

Treffende quote

Geschreven op

Op 5 oktober 2017 overleed Eberhard van der Laan, de geliefde burgemeester van Amsterdam. In 2010 werd hij daar burgemeester. Als verbinder in de stad werd hij gewaardeerd en geliefd. Tot vlak voor zijn overlijden werkte hij door. Lees meer »

Holzpyama

Geschreven op

Elk land heeft zo z’n eigenaardige uitdrukkingen. Als buitenlander met een bepaalde basiskennis van de taal kom je er met je eigen logica niet achter. Verre van dat zelfs. Spreekwoorden, gezegdes of specifiek lokale benamingen. Zo wordt bijv. i Lees meer »

Bijzondere begrafenis

Geschreven op

Hij ging al een heel leven mee. Herbergt een geschiedenis van duizenden jaren en heeft daar meerdere keren over verteld – althans, zo veel als jij het hem vroeg. Want hij deed alleen een boekje open als je dat letterlijk nam. I Lees meer »