Woorden en Beelden

Luisteren, lezen, kijken. Wat ik hoor en zie, wat ik meemaak met mensen of 'gewoon buiten' inspireert mij enorm. Zoiets maakt een aandrang in mij los om dat in letters of beelden te verwoorden. Rondom het thema leven & sterven wil ik die 'vertalingen' met u delen. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om beschrijvingen van de uitvaarten die ik doe. Het zijn meer algemene schetsen of bijzondere ontdekkingen die ik voor het voetlicht haal. Het geeft je als lezer tegelijkertijd de gelegenheid om mij wat meer te leren kennen.

Blogs

Droog oefenen

Geschreven op

Een opa of oma die overlijdt. Voor veel kinderen is het de eerste confrontatie met de dood. En dus ook met een afscheidsdienst. “Wat gaan we doen? Wat gaat er gebeuren?”. En als zij een aandeel willen hebben in de dienst, bijv. met Lees meer »

Eeuwige broederschap

Geschreven op

Wie intreedt in een klooster doet dat in principe voor de eeuwigheid. Na een periode van proeven en leren (postulaat, noviciaat) komt het moment van de eeuwige geloften: de grote professie. Je legt de geloften af van armoede, gehoorzaamheid, soberheid en celibatair leven... Lees meer »

Iedereen blij

Geschreven op

Bij veel uitvaarten komen belangstellenden iets brengen: doorgaans bloemen. Je wilt een teken van waardering geven. Af en toe maak je mee dat je als bezoeker van een uitvaart ook iets mag ontvangen. Dan bedoel ik niet het gedachtenisprentje, maar een nog tastbaarder herin... Lees meer »

Opeens is alles anders

Geschreven op

Er zit maar één nacht tussen. Opeens ziet alles er anders uit. Wat gisteren nog fris en kleurrijk was en iets van leven ademde, is vandaag … verdord, opgekruld en ineengekrompen in een vaste vorm die erop wacht om daarna te zullen gaan verkruimelen in broosheid en vergank... Lees meer »

Spoorwegovergang

Geschreven op

De spoorbomen zijn dicht. Wachten voor het rode licht. Mijn oog valt op de bloemen die vastgeregen zijn in het hekwerk. Bloemen die een plek en een gebeurtenis markeren waar het misging. Een ongeluk, soms ook een bewuste daad uit wanhoop. Lees meer »

Kijkje achter de schermen

Geschreven op

Ik kijk in heel wat mensenlevens en achter heel wat voordeuren. Ik hoor en zie en merk veel. Niet alles kan en hoeft in een uitvaart ook gezegd te worden. Sommige info is privé of te gevoelig om te delen. Dat kijkje achter de schermen helpt mij wel om genuanceerd een verh... Lees meer »

Sterfdag vieren

Geschreven op

Oma mocht niet vergeten worden. En daarom introduceerde opa de viering van haar sterfdag. Dat doet de familie inmiddels 7 jaar, want zo lang is het geleden dat oma overleed. Het eerste jaar nog wat weifelend, want hoe doe je dat? Lees meer »

Reclame

Geschreven op

Hoe maak je als crematorium of begraafplaats reclame voor jezelf? Profileer je jezelf met gastvrijheid, service, duurzaamheid, moderniteit, catering, de inrichting van je gebouw, technisch vernuft in beeld en geluid, etc? Lees meer »

Verkeerd opgetogen?

Geschreven op

Het was een plotselinge wending in het voorgesprek, ergens tegen het einde. Jongvolwassen kinderen die vol trots over hun vader hadden gesproken. Verhalen buitelden over elkaar, er werd ruimschoots gelachen en vrolijk terug geblikt. Lees meer »

(Ont)spannend!

Geschreven op

Spannend, als er zo’n vreemde man bij je thuis komt en het verhaal van een overledene komt ‘ophalen’. Spannend, wat gaat hij zeggen? Kan ik het tevoren van je lezen? Mijn antwoord is standaard een NEE. Daar heb ik een aantal redenen voor: Ik werk met mindmapping: woord Lees meer »