Woorden en Beelden

Luisteren, lezen, kijken. Wat ik hoor en zie, wat ik meemaak met mensen of 'gewoon buiten' inspireert mij enorm. Zoiets maakt een aandrang in mij los om dat in letters of beelden te verwoorden. Rondom het thema leven & sterven wil ik die 'vertalingen' met u delen. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om beschrijvingen van de uitvaarten die ik doe. Het zijn meer algemene schetsen of bijzondere ontdekkingen die ik voor het voetlicht haal. Het geeft je als lezer tegelijkertijd de gelegenheid om mij wat meer te leren kennen.

Blogs

Oma op de plank

Geschreven op

Op vakantie op Samos, het Griekse eiland voor de Turkse kust. We logeren Airbnb. De gastheer en -vrouw komen gezellig ’s avonds bij ons zitten. Je komt in gesprek. Over je geschiedenis, je werk, de vluchtelingenbootjes. Zo komt ook mijn werk als uitvaartspreker ter sprake. D Lees meer »

Erkenning

Geschreven op

Ze staan vaak alleen bij een kist of een graf. Hooguit is de beambte van crematorium of begraafplaats nog in de buurt – dat zijn dan ten minste 2 extra oren. Voor het overige niemand. Of het moet de hemel zijn die meeluistert. De overledene maakt het niet meer mee. H Lees meer »

Koesterkoffer

Geschreven op

Woord van het jaar 2017: koesterkoffer. Ik had er nog nooit van gehoord. Er zit iets zachts en zorgzaams in dit woord. En zo is de inhoud ook, zowel letterlijk als figuurlijk. Het wordt door Vlaamse ziekenhuizen ingezet om enige troost en houvast te bieden aan ouders die... Lees meer »

Omhelzing

Geschreven op

Het was zo’n familiedag voor achterblijvers. Onze dochter naar Afghanistan – op uitzending met haar compagnie. Dat betekende: uitleg door zo’n hoge pief, dochterlief op de kiek in uniform, in de watten gelegd worden met eten & drinken, spiegeltjes en kraaltjes, een thuisf... Lees meer »

Confronterend

Geschreven op

Ik liep de stationstrap af en kreeg een klap uit onverwachte hoek. Deze zag ik niet aankomen. Het was niet van een medetreinreiziger die zich haastte om de overstap te halen. Het was de confrontatie met het gezicht van iemand die inmiddels is overleden. Lees meer »

Historie heeft impact: over 4 en 5 mei (deel 2)

Geschreven op

4-5 mei – we blikken terug in de geschiedenis. Die terugblik kom ik ook op andere momenten met regelmaat tegen: rondom het sterven van generaties die de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt. Arnhem, Oosterbeek – de verhalen liggen voor het oprapen, de verhalenvert... Lees meer »

Voor altijd 21: over 4 en 5 mei (deel 1)

Geschreven op

4 en 5 mei – we blikken terug in de geschiedenis. Niet alleen met landelijke beelden en verhalen. Ze spreken nog meer als geschiedenis een ‘couleur locale’ krijgt. De verhalen uit de eigen omgeving, op plaatsen die je aan kunt wijzen. Plekk Lees meer »

Geen crematoriumcake

Geschreven op

Verrast was ik. Door zoveel gastvrijheid. Bijpraten met een vriend, we doen het een paar keer per jaar. We gaan zitten in een oud en typisch Arnhems café aan de Koningstraat, Chez Armand. We bestellen koffie en thee. Even later worden we bediend. Lees meer »

Vereeuwigd

Geschreven op

Een paar woorden – vereeuwigd in materiaal, een foto, toch – om je herkenbaar vast te houden, of gewoon een sieraad. Dit ben je, hier ben je, dit beteken je voor mij. Jij, gestorvene, weet dat. En ik, degene die hier telkens weer terug komt, weet dat. Het Lees meer »

Het went nooit

Geschreven op

"Hoe lang doe je dit al, spreken op uitvaarten? Hoe ben je hierin verzeild geraakt? Is het niet vreselijk verdrietig?” Dat soort vragen, ik krijg ze vaak. Inmiddels ben ik ruim 2 jaar als uitvaartspreker actief. D Lees meer »