Woorden en Beelden

Luisteren, lezen, kijken. Wat ik hoor en zie, wat ik meemaak met mensen of 'gewoon buiten' inspireert mij enorm. Zoiets maakt een aandrang in mij los om dat in letters of beelden te verwoorden. Rondom het thema leven & sterven wil ik die 'vertalingen' met u delen. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om beschrijvingen van de uitvaarten die ik doe. Het zijn meer algemene schetsen of bijzondere ontdekkingen die ik voor het voetlicht haal. Het geeft je als lezer tegelijkertijd de gelegenheid om mij wat meer te leren kennen.

Blogs

Anders leven

Geschreven op

Zou het zo werken? Wie de dood in de ogen heeft gekeken leeft anders. Bewuster? Mensen die een bijna-dood ervaring hebben, zwaar ziek of burnout zijn geweest verhalen wel over het stil gezet zijn bij de essenties van het leven. Lees meer »

Bij Maria op het hart geprikt

Geschreven op

Ik werd er stil van. Ik was een Mariakapelletje binnengestapt. Devote plek, stil. Met gepaste nieuwsgierigheid en verwondering kijk ik rond. Aan weerszijden van de Maria-icoon zie ik foto’s op twee prikborden geprikt. Mijn ogen glijden van de een naar de ander. S Lees meer »

Koningsakker in Arnhem geopend

Geschreven op

Ze vallen meteen op in het groen-groen-knollenland: deze 2 Duitse zusters-trappistinnen die musiceren tijdens de opening van Natuurbegraafplaats Koningsakker (Arnhem). Op 30 augustus presenteerden de trappistinnen van de naastgelegen Abdij Koningsoord deze begraafplaats. Lees meer »

Bovengronds (bis)

Geschreven op

Daar ligt zij. Het hout met haar naam oogt nog vers. Zij staat nog helder op mijn netvlies toen ik haar sprak, een paar weken voor haar overlijden. In de hoek van de bank, haar zus, dochters en haar man rondom. Lees meer »

Treffende quote

Geschreven op

Op 5 oktober 2017 overleed Eberhard van der Laan, de geliefde burgemeester van Amsterdam. In 2010 werd hij daar burgemeester. Als verbinder in de stad werd hij gewaardeerd en geliefd. Tot vlak voor zijn overlijden werkte hij door. Lees meer »

Holzpyama

Geschreven op

Elk land heeft zo z’n eigenaardige uitdrukkingen. Als buitenlander met een bepaalde basiskennis van de taal kom je er met je eigen logica niet achter. Verre van dat zelfs. Spreekwoorden, gezegdes of specifiek lokale benamingen. Zo wordt bijv. i Lees meer »

Bijzondere begrafenis

Geschreven op

Hij ging al een heel leven mee. Herbergt een geschiedenis van duizenden jaren en heeft daar meerdere keren over verteld – althans, zo veel als jij het hem vroeg. Want hij deed alleen een boekje open als je dat letterlijk nam. I Lees meer »

Oma op de plank

Geschreven op

Op vakantie op Samos, het Griekse eiland voor de Turkse kust. We logeren Airbnb. De gastheer en -vrouw komen gezellig ’s avonds bij ons zitten. Je komt in gesprek. Over je geschiedenis, je werk, de vluchtelingenbootjes. Zo komt ook mijn werk als uitvaartspreker ter sprake. D Lees meer »

Erkenning

Geschreven op

Ze staan vaak alleen bij een kist of een graf. Hooguit is de beambte van crematorium of begraafplaats nog in de buurt – dat zijn dan ten minste 2 extra oren. Voor het overige niemand. Of het moet de hemel zijn die meeluistert. De overledene maakt het niet meer mee. H Lees meer »

Koesterkoffer

Geschreven op

Woord van het jaar 2017: koesterkoffer. Ik had er nog nooit van gehoord. Er zit iets zachts en zorgzaams in dit woord. En zo is de inhoud ook, zowel letterlijk als figuurlijk. Het wordt door Vlaamse ziekenhuizen ingezet om enige troost en houvast te bieden aan ouders die... Lees meer »