Woorden en Beelden

Luisteren, lezen, kijken. Wat ik hoor en zie, wat ik meemaak met mensen of 'gewoon buiten' inspireert mij enorm. Zoiets maakt een aandrang in mij los om dat in letters of beelden te verwoorden. Rondom het thema leven & sterven wil ik die 'vertalingen' met u delen. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om beschrijvingen van de uitvaarten die ik doe. Het zijn meer algemene schetsen of bijzondere ontdekkingen die ik voor het voetlicht haal. Het geeft je als lezer tegelijkertijd de gelegenheid om mij wat meer te leren kennen.

Blogs

Omhelzing

Geschreven op

Het was zo’n familiedag voor achterblijvers. Onze dochter naar Afghanistan – op uitzending met haar compagnie. Dat betekende: uitleg door zo’n hoge pief, dochterlief op de kiek in uniform, in de watten gelegd worden met eten & drinken, spiegeltjes en kraaltjes, een thuisf... Lees meer »

Confronterend

Geschreven op

Ik liep de stationstrap af en kreeg een klap uit onverwachte hoek. Deze zag ik niet aankomen. Het was niet van een medetreinreiziger die zich haastte om de overstap te halen. Het was de confrontatie met het gezicht van iemand die inmiddels is overleden. Lees meer »

Historie heeft impact: over 4 en 5 mei (deel 2)

Geschreven op

4-5 mei – we blikken terug in de geschiedenis. Die terugblik kom ik ook op andere momenten met regelmaat tegen: rondom het sterven van generaties die de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt. Arnhem, Oosterbeek – de verhalen liggen voor het oprapen, de verhalenvert... Lees meer »

Voor altijd 21: over 4 en 5 mei (deel 1)

Geschreven op

4 en 5 mei – we blikken terug in de geschiedenis. Niet alleen met landelijke beelden en verhalen. Ze spreken nog meer als geschiedenis een ‘couleur locale’ krijgt. De verhalen uit de eigen omgeving, op plaatsen die je aan kunt wijzen. Plekk Lees meer »

Geen crematoriumcake

Geschreven op

Verrast was ik. Door zoveel gastvrijheid. Bijpraten met een vriend, we doen het een paar keer per jaar. We gaan zitten in een oud en typisch Arnhems café aan de Koningstraat, Chez Armand. We bestellen koffie en thee. Even later worden we bediend. Lees meer »

Vereeuwigd

Geschreven op

Een paar woorden – vereeuwigd in materiaal, een foto, toch – om je herkenbaar vast te houden, of gewoon een sieraad. Dit ben je, hier ben je, dit beteken je voor mij. Jij, gestorvene, weet dat. En ik, degene die hier telkens weer terug komt, weet dat. Het Lees meer »

Het went nooit

Geschreven op

"Hoe lang doe je dit al, spreken op uitvaarten? Hoe ben je hierin verzeild geraakt? Is het niet vreselijk verdrietig?” Dat soort vragen, ik krijg ze vaak. Inmiddels ben ik ruim 2 jaar als uitvaartspreker actief. D Lees meer »

Weersomslag

Geschreven op

"Dit is onze opa! Mogen we mee duwen?”. De 2 kleine meiden bedoelden het begeleiden van de kist. "Tuurlijk!”. Vasthouden, meelopen. Hun paardestaarten gaan alle kanten op. "Dit is onze opa, hé”, zeggen ze nog een keer trots. Opa, o Lees meer »

De glans is er af

Geschreven op

Waar komt glans eigenlijk vandaan? Het is dat spiegelende, schitterende, fonkelende dat ‘terug’ komt. Er gebeurt iets, letterlijk en figuurlijk, in het licht tussen jou en het glanzende voorwerp. Het trekt je oog, het leeft, raakt je hart. Glans doet iets. Het Lees meer »

Onverwachte creatieve ontmoetingen

Geschreven op

Voor het eerst stond ik met Getijde 119 op een uitvaartbeurs. Mensen komen kijken, rondneuzen. Wat zoeken ze er? Hier en daar knopen zij met mij (of andersom) gesprekjes aan. Verhalen komen los, soms persoonlijke omstandigheden. Het was geen gewone beurs. Lees meer »