Woorden en Beelden

Luisteren, lezen, kijken. Wat ik hoor en zie, wat ik meemaak met mensen of 'gewoon buiten' inspireert mij enorm. Zoiets maakt een aandrang in mij los om dat in letters of beelden te verwoorden. Rondom het thema leven & sterven wil ik die 'vertalingen' met u delen. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om beschrijvingen van de uitvaarten die ik doe. Het zijn meer algemene schetsen of bijzondere ontdekkingen die ik voor het voetlicht haal. Het geeft je als lezer tegelijkertijd de gelegenheid om mij wat meer te leren kennen.

Blogs

Welkom?

Geschreven op

Ik loop een begraafplaats op. In mijn rechterooghoek zie ik een steen. De staande grafsteen staat alleen, direct aan het begin van de begraafplaats. Pas een eindje verderop doemen de grote getallen op. De tekst is in een halve cirkel geschreven en valt mij daarop op. Lees meer »

Tot ziens?

Geschreven op

Ik vergis me weleens. Dan ontglipt het aan mijn mond, rolt het over mijn lippen: "Tot ziens”. Woorden bij het afscheid na een uitvaart. Na de plechtigheid zelf valt er een bepaalde ontspanning over de mensen. Hét moment is geweest, we hebben het samen doorgemaakt. Af Lees meer »

Waarom maken we foto's?

Geschreven op

"Foto!”, schiet er in mijn gedachten. "Nu, meteen”. Ik zie zoiets bijzonders, dat wil en moet ik vasthouden. Ik pak mijn mobiel en neem diverse foto’s. Gelukt. Vastgelegd: een punt, een beeld, een moment in de tijd die je wilt blijven herinneren. Ik wi Lees meer »

Verhaaltjes

Geschreven op

Na afloop van een uitvaart komt een man naar mij toe. "Doe jij verhaaltje voor de DELA?”, vraagt hij. Hoe leg ik dit uit? Ja en nee. Ja, ik werk samen met de DELA in het samen zorg dragen voor een goed afscheid. Z Lees meer »

Levensakker

Geschreven op

Op vakantie in de buurt van Denekamp komen we onderweg, onverwacht, een Joodse begraafplaats tegen. Hoge heggen rondom. De begraafplaats zelf is verder kaal, een zandvlakte met grafzerken. Allemaal wat grauw en verweerd, bijna doods. Lees meer »

De andere kant van rouw (stilte is moeilijk)

Geschreven op

Natuurkampeerterreinen – vaak de mooiste plekjes om tot rust te komen. Even stilte, even een stop op de dagelijkse drukte of ‘ratrace’. Ze staan in het groene boekje van Natuurkampeerterreinen. Uitzoeken op locatie, wandel- of fietsmogelijkheden, omvang. We st Lees meer »

Begraven is een kunst

Geschreven op

Op een zomernamiddag loop ik over een begraafplaats. Ik heb vakantie, er is geen druk. Ik loop langs de rijen graven en lees de stenen. Elk heeft een eigen verhaal, al dan niet uitgedrukt in letters. Sommigen spreken door de vorm. Lees meer »

Was (een gedicht)

Geschreven op

Geschokt las ik het woord was. Was is en zal zijn verleden tijd. Ik wil niet denken aan de mogelijkheid dat wat is was wordt. Dat zou pijnlijk zijn. Dat is pijnlijk. Was dat maar niet zo. Lees meer »

Geen standaard rouw

Geschreven op

"Als het om verdriet gaat moet je per definitie je eigen wiel uitvinden. Er zijn geen standaard maten verkrijgbaar”. Het is een van de treffende citaten uit een boek waarin mensen die 20-25 jaar geleden een geliefde verloren en vertellen over het belang van herdenken. W Lees meer »

Gedenken = afsluiten en hernieuwd levend houden (een lichaam is geen ding)

Geschreven op

Rondom de ramp met de MH17 wordt veel gezegd en geschreven. Rouwen – hoe doe je dat? Er is hernieuwde aandacht voor. Niet alleen van deskundigen en allerlei –logen, we doen het gewoon. Het wordt zichtbaar in – wat men noemt – rituelen waaruit blijkt dat de overleden mense... Lees meer »