Woorden en Beelden

Luisteren, lezen, kijken. Wat ik hoor en zie, wat ik meemaak met mensen of 'gewoon buiten' inspireert mij enorm. Zoiets maakt een aandrang in mij los om dat in letters of beelden te verwoorden. Rondom het thema leven & sterven wil ik die 'vertalingen' met u delen. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om beschrijvingen van de uitvaarten die ik doe. Het zijn meer algemene schetsen of bijzondere ontdekkingen die ik voor het voetlicht haal. Het geeft je als lezer tegelijkertijd de gelegenheid om mij wat meer te leren kennen.

Blogs

Was (een gedicht)

Geschreven op

Geschokt las ik het woord was. Was is en zal zijn verleden tijd. Ik wil niet denken aan de mogelijkheid dat wat is was wordt. Dat zou pijnlijk zijn. Dat is pijnlijk. Was dat maar niet zo. Lees meer »

Geen standaard rouw

Geschreven op

"Als het om verdriet gaat moet je per definitie je eigen wiel uitvinden. Er zijn geen standaard maten verkrijgbaar”. Het is een van de treffende citaten uit een boek waarin mensen die 20-25 jaar geleden een geliefde verloren en vertellen over het belang van herdenken. W Lees meer »

Gedenken = afsluiten en hernieuwd levend houden (een lichaam is geen ding)

Geschreven op

Rondom de ramp met de MH17 wordt veel gezegd en geschreven. Rouwen – hoe doe je dat? Er is hernieuwde aandacht voor. Niet alleen van deskundigen en allerlei –logen, we doen het gewoon. Het wordt zichtbaar in – wat men noemt – rituelen waaruit blijkt dat de overleden mense... Lees meer »

Bijzondere deur

Geschreven op

Deze deur heb ik nooit open gezien. In de loop van de tijd was ‘ie ook verweerd geraakt, met de zuiderzon die er jarenlang op had geschenen. Tot op het hout afgekrabd en geschuurd lag deze deur nu in de schuur. D Lees meer »

Op herhaling

Geschreven op

MH 17 – de afkorting van een vluchtnummer die we nooit weer vergeten. Het neerschieten van de Boeing van Malaysian Airway op 17 juli 2014, met aan boord 296 onschuldige passagiers en bemanningsleden, is in veel opzichten een ramp. D Lees meer »

De inhoud van leef-tijd

Geschreven op

Kleintjes worden groot. Opeens staat ze daar, tussen al die medeleerlingen die afgestudeerd zijn. Iedereen is op en top gekleed en gekapt. Er zijn woorden, typeringen, omhelzingen en een handtekening om dit moment te markeren. Nog meer: het afleggen van de beroepseed. Lees meer »

Zelf

Geschreven op

"Voor wie komt u?”, vraagt een mevrouw mij gastvrij. Ze reikt mij een waxinekaarsje aan en wijst mij op de vaas met een mix aan bloemen. "Neem maar eentje mee naar binnen”. Ik sta even perplex. Over 5 minuten begint een herdenkingsbijeenkomst van een uitvaartonderneming: all Lees meer »

Hier wordt geschiedenis geschreven

Geschreven op

Twee dagen in een hotelletje met mijn vrouw. Schitterend weer, we zitten buiten. Andere gasten: wielrenners, maar ook een heel bruiloftsgezelschap. We vallen met onze neus in de boter. Buiten in de tuin wordt getrouwd. Lees meer »

Verhalen zonder regie

Geschreven op

Geloof ik in de maakbaarheid van het leven? Als mens hebben we veel ‘in de vingers’ en onder controle. We schrijven als het ware ons eigen verhaal. We maken zelf de keuzes om iets te doen of niet te doen, wegen te kiezen die we zelf willen gaan. Daa Lees meer »

Zo is rouw

Geschreven op

Zo is rouw …, in één plaat sprekend verwoord. Het is eerste paasdag 2014 als een brand in het natuurgebied de Hoge Veluwe toeslaat en 350 ha in vlammen opgaat. Het zwartgeblakerde uitzicht ziet er de volgende dag als een totale verwoesting uit. Is daar nog leven? Na Lees meer »