Woorden en Beelden

Luisteren, lezen, kijken. Wat ik hoor en zie, wat ik meemaak met mensen of 'gewoon buiten' inspireert mij enorm. Zoiets maakt een aandrang in mij los om dat in letters of beelden te verwoorden. Rondom het thema leven & sterven wil ik die 'vertalingen' met u delen. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om beschrijvingen van de uitvaarten die ik doe. Het zijn meer algemene schetsen of bijzondere ontdekkingen die ik voor het voetlicht haal. Het geeft je als lezer tegelijkertijd de gelegenheid om mij wat meer te leren kennen.

Blogs

Voorbereiding in levende lijve

Geschreven op

Lachend ligt zij in de kist. Op een uitvaartbeurs in Tokio liet deze vrouw zich in deze pose fotograferen. Alsof het een vakantiekiekje is van een bijzondere belevenis. Op de achterpagina van de Trouw van 12 april stond deze foto groot gepubliceerd. Lees meer »

Brabants goed

Geschreven op

's Lands wijs, 's lands eer. Onlangs een uitvaart in Brabant. Beneden de rivieren is er toch een andere cultuur. Iets zachter, gemoedelijker en ook uitbundiger. Gevoeliger? Het klinkt vreemd, maar ik heb ervan genoten te spreken op de begrafenis van een mevrouw uit Uden. Lees meer »

Gestrand en vereeuwigd (in Elst)

Geschreven op

Hij lijkt daar gestrand te liggen. Werenfridus, op zijn een na laatste rustplaats. Hier kwam zijn baar op wonderlijke wijze aan wal. Talloze malen ben ik langs hem gefietst, en nog steeds. Alphons ter Avest vereeuwigde deze landingsplaats in een kunstwerk van deze patroon... Lees meer »

Moeders springen niet van flats

Geschreven op

"Dit is de flat waar mijn moeder van af is gesprongen. Op maandag 25 februari 2002 hield hier om 16.02 uur haar leven op. Ik wist wat ze ging doen. En ik heb jaar niet tegengehouden. Alles slijt, maar niet bij mij...". Lees meer »

Een kijkje in het leven

Geschreven op

Toen ik voor het eerst in de Arnhemse wijk Klarendal kwam keek ik mijn ogen uit. Dit had ik nog nooit gezien! Gouden kastjes bij de voordeur. Ik stapte af om te kijken, telkens weer. Wat zegt zo'n kastje? Aan de voordeur geeft het een kijkje achter die voordeur van de bew... Lees meer »

Uitvaart van Nelson Mandela

Geschreven op

Als iemand sterft is er zowel verdriet en emoties als een hoop te regelen. In de ene familie of vriendenkring heeft men van alles voor kunnen bereiden, bij de ander is het overlijden een overval en moeten in rap tempo veel besluiten genomen worden. Lees meer »

Golven van klei

Geschreven op

Ze rollen, ze komen op je af. De hele ‘verte’ is er mee gevuld. Golven, eindeloos in ritme en aantal. Golven van klei. De landerijen bij Elst liggen braak. De oogst is al een paar maanden binnen, de gronden zijn opengescheurd. De regen en vrieskou moeten er overheen gaan. Wat Lees meer »

Eerste Wereldlichtjesdag in Overbetuwe

Geschreven op

Op zondagavond 8 december 2014 organiseerden wij de eerste Wereldlichtjesdag in Overbetuwe. In een sfeervolle Vloedschuur in Heteren vond de bijeenkomst plaats waarin we kinderen herdachten die overleden zijn, recent of langer geleden. Lees meer »

Gratis moet je durven ontvangen

Geschreven op

Als je in Arnhem van zuid naar noord fietst, kan je genieten van prachtige uitzichten over de uiterwaarden. Doe je de oversteek via de Nelson Mandelabrug, dan ligt rechts van je, beneden, de N225, de Eldenseweg. Lees meer »

Uniek

Geschreven op

Ik loop over een RK kerkhof op een wat regenachtige zondag. Door het hek, het hoofdpad oplopend. Aan weerszijden grafstenen dicht op elkaar. Elk graf, nee: elk mens, heeft een eigen verhaal. Iets daarvan is tot uitdrukking gebracht op de grafsteen. Lees meer »